[PRZEPIS] Wegańska Nutella z daktyli – prosty i zdrowy krem czekoladowy (bez cukru, bez glutenu)

No toooo przepis na prosty, szybki i obłędny w smaku krem czekoladowy, czyli zdrową, wegańską wersję Nutelli – tzw. Daktella. Minimum czasu, minimum sprzętu, minimum składników – bo na tym mi zależy w przygotowywaniu jedzenia.
 
WEGAŃSKI KREM CZEKOLADOWY Z DAKTYLI [DAKTELLA]

 

Potrzebne składniki:

  • 220 g świeżych daktyli Mozafati (waga już bez pestek)
  • 20 g niesłodzonego kakao 
  • 50 g migdałów lub orzechów laskowych
  • 0,5 szklanki (ok. 100-150 g) wody (można użyć dowolnego mleka roślinnego)
20180415_170802bbbvvv
 
Sposób przygotowania:
  1. Migdały wcześniej namoczyć przez kilka godzin i obrać. Obranie znacznie ułatwia zalanie ich wrzątkiem na ok. 5-10 min – skórka odchodzi błyskawicznie. W przypadku orzechów laskowych należy je najpierw podprażyć na patelni lub w piekarniku, a następnie „porolować” przez ściereczkę, żeby pozbyć się skórki.
  2. Migdały/orzechy zmielić wg preferencji – na gładko lub pozostawiając większe kawałki.
  3. Wyjąć pestki ze świeżych daktyli i zblendować na gładką masę z wodą/mlekiem roślinnym.
  4. Połączyć ze sobą zblendowane daktyle, kakao, migdały/orzechy (ręcznie lub za pomocą blendera).

I.. ..żreeeeeeeeeeć, kiedy tylko najdzie Cię ochota na coś czekoladowego.

 

Drobne uwagi:
  • Zamiast migdałów lub wspomnianych orzechów laskowych (jak w oryginalnej Nutelli) można użyć innych orzechów czy gotowego masła orzechowego.
  • Ilości migdałów/orzechów są tak naprawdę dowolne. Można dodać ich znacznie więcej, można mniej, a można i całkowicie pominąć.
  • Można użyć po połowie kakao i karobu, jednak zdecydowanie sugeruję nie zastępować całkowicie kakao karobem, ponieważ kakao daje tę najlepszą, intensywną „czekoladowość”.
  • Jeśli komuś zależy, to można wykonać ten krem w wersji RAW. Wtedy należy użyć surowego kakao, surowych migdałów (czyli raczej nie Kalifornijskie pasteryzowane) lub orzechów oraz obierać bez użycia wrzątku/prażenia.

 

Jak jeść, z czym jeść..?
Do naleśników, na kanapki, do owsianki, jako krem do ciast i ciasteczek. Albo.. ..łyżką prosto ze słoika. 
 
20180416_084812ffbb

 

20180416_091745ffbb
 
 
Wartości odżywcze dla całego przepisu (366 g):
955 kcal
Białko: 19,9 g
Węglowodany: 187,4 g
Tłuszcze: 28,6 g
 
249 mg wapnia
6,9 mg żelaza
330,6 mg magnezu
3,6 mg cynku
 
 
Wartości odżywcze w 100 g:
233 kcal
Białko: 4,8 g
Węglowodany: 45,7 g
Tłuszcze: 7 g
 
60,8 mg wapnia
1,7 mg żelaza
80,6 mg magnezu
0,9 mg cynku
Share Button
  • (Visited 965 times, 7 visits today)