Kiełkowanie ciecierzycy, czyli jak jeść strączki na surowo

Strączki na surowo? Oczywiście – w postaci kiełków! Na pewno nie wykluczam, że są osoby, którym surowe, czyli skiełkowane nasiona strączków będą szkodziły – dlatego warto najpierw sprawdzić na niewielkich ilościach, jak organizm będzie reagował. Ja jadłam kiełki strączków (ciecierzyca, soczewica, fasola mung) niemalże codziennie od przez kilka lat i nigdy nie miałam najmniejszych problemów z żołądkiem, samopoczuciem czy trawieniem.

Strączki są świetnym źródłem białka na diecie roślinnej, ale przede wszystkim mają fantastyczny smak – zwłaszcza kiełki ciecierzycy.

Ale do rzeczy. Gotowe kiełki strączków można kupić w wielu sklepach – zamknięte w pudełeczkach 150- i 200-gramowych (często ich waga wynosi jednak ok. 20-50 g więcej) pod postacią mieszanki „Stir Fry”, czyli „kiełki na patelnię”. Zawierają one kiełki ciecierzycy, fasoli mung i soczewicy. Można też kupić same kiełki soczewicy, jednak na mono-ciecierzycę jeszcze nigdy nie trafiłam. A, że ciecierzyca jest zdecydowanie najlepsza z całej mieszanki, to warto spróbować kiełkowania samemu. Do kiełkowania podchodziłam.. ..kilkanaście razy! Nigdy nie wychodziło. Ferment, pleśń, nie wykiełkowało, zapomniało się.. Ale w końcu nadszedł ten moment, kiedy zebrałam się do ponownej próby i.. ..udało się. Powoli nabrałam wprawy i okazało się, że proces jest naprawdę prosty, nie pochłania czasu, a jedynie wymaga regularności i minimum cierpliwości.

nazwakiee

Jak zatem w końcu wyszło mi to kiełkowanie.. Te wskazówki nie będą się pewnie za bardzo różniły od wszelkich poradników, które można znaleźć w Internecie, ale może komuś się przyda. Jest to oczywiście sposób bez użycia kiełkownicy, a najprostszych kilku przedmiotów.

Przede wszystkim – o czym warto pamiętać – nie zniechęcać się zapachem! Kiełkująca ciecierzyca nie pachnie zbyt przyjemnie i zachwycająco.. Ale po każdym kilkukrotnym przepłukaniu zapach znika i nasionka dalej można zostawić do dalszego wypuszczania ogonków.

 

Co potrzeba?

  • Suche ziarno ciecierzycy (tak, takie zwykłe z marketu, może być BIO, może nie być BIO)
  • Słoik
  • Gaza (taka z apteki za kilka groszy)
  • Gumka
  • Pojemnik, do którego będzie można włożyć przechylony słoik, by ściekała do niego woda

nazwakkuu nazwakk

 

 

I etap: namaczanie

Pierwsze, co należy zrobić, to kilkukrotnie przepłukać niezbyt dużą ilość suchych ziaren ciecierzycy (znacznie zwiększą swoją objętość po skiełowaniu), a następnie zalać je w słoiku wodą (ja używałam letniej/temperatury pokojowej) i odstawić na ok. 12-16 godzin do namoczenia. Ilość wody powinna być mniej więcej 2-3 krotnie większa, niż objętość zajmowana przez wsypane do słoika ziarna ciecierzycy, ponieważ nasionka mocno wchłoną wodę i zostanie jej znacznie mniej (tak na zdjęciach poniżej – wody po okresie namaczania zostało tyle, że ledwie przykrywa ciecierzycę).

nazwakkk nazwakku

 

II etap: kiełkowanie

Namoczone przez kilkanaście godzin ziarenka znacznie zwiększą swoją objętość i powinny pokazać się na nich malutkie, białe zalążki kiełka (nie wiem czy trafnie to nazywam, ale to mi przychodzi na myśl).

Po okresie namaczania trzeba dokładnie przepłukać nasiona, wylać całą wodę, a następnie nałożyć na górę słoika rozłożoną gazę i założyć gumkę, aby dobrze się trzymała. Teraz słoik należy odwrócić do góry nogami (gazą do dołu) i ustawić pod lekkim kątem w jakimś pojemniku/naczyniu, do którego mogą spływać resztki wody ze słoika. 

Następnie należy powtarzać czynność przepłukiwania ciecierzycy kilka razy na dobę (u mnie zazwyczaj wychodziło 3-4 razy w ciągu dnia). Za każdym razem tak samo trzeba przepłukać kilka razy ziarenka, wylać wodę, zamocować gazę za pomocą gumki i odwrócić pod kątem gazą do dołu. 

Słoik z kiełkującą ciecierzycą dobrze by było postawić w niezbyt nasłonecznionym miejscu – nie wiem, jak to się ma do teorii, ale w praktyce to się u mnie sprawdziło. Przy dużych upałach i wysokiej temperaturze bardzo łatwo o fermentację i psucie, dlatego też sugerowałabym trzymać słoik z kiełkującymi ziarenkami w niezbyt upalnej temperaturze pokojowej.

nazwakkio nazwakkkl

 

III etap: konsumowaaaaanie!

I właściwie tutaj już się kończy cała filozofia. Po 2-4 dniach nasiona powinny wypuścić już ładne białe kiełki – w jednych ziarenkach ogonki pojawią się szybciej i będą dłuższe, innym będzie potrzeba nieco więcej czasu.

Kiedy wszystkie nasionka wypuszczą już swoje ogonki, to można je przechowywać w lodówce przez kilka dni (ale sugerowałabym je konsumować, jak najszybciej, bo kiełki dość łatwo się psują).

Tak przygotowane kiełki można wrzucić do wielkiej warzywnej sałatki, zrobić z nich hummus, jeść same lub.. ..na co kto ma ochotę.

kkkki

 

 

Pozostaje życzyć powodzenia i.. ..smacznego.

Share Button
  • (Visited 2 209 times, 4 visits today)