[PRZEPIS] Wegański (nie)sernik z nerkowców (bez pieczenia, bez cukru, bez glutenu)

Czego nie znoszę w przepisach? Miliona narzuconych składników, niekończącej się listy „zbędnych” dodatków. Dlatego zawsze, kiedy mam plan na wykonanie jakiegoś ciasta czy ciasteczek, to przeglądam kilka przepisów na ten deser, eliminuję połowę zbędnych składników i dodatków, które mi nie pasują i tak powstaje moja uproszczona, szybka wersja, którą ewentualnie tylko ulepszam przy kolejnym podejściu. tym razem po przejrzeniu kilku przepisów i zmodyfikowaniu pod prostotę, brak umiejętności i własny smak, jest i mój przepis na wegański bez-sernik z nerkowców, niewymagający pieczenia. Mamy tu 6 składników oprócz wody na przepis podstawowy, który można urozmaicać wg własnych preferencji i potrzeb – kilka moich propozycji na dole.
 
 

WEGAŃSKI NIE-SERNIK Z NERKOWCÓW
Słodzony daktylami, na spodzie z migdałów

 

Potrzebne składniki:

SPÓD

  • 45 g świeżych daktyli Mozafati (waga już bez pestek)
  • 15 g niesłodzonego kakao 
  • 70 g migdałów lub orzechów laskowych/włoskich

 

MASA

  • 200 g orzechów nerkowca 
  • 100 g świeżych daktyli Mozafati (waga już bez pestek) + odrobina wody
  • 20 g pasty/musu kokosowego lub oleju kokosowego (extra virgin)
  • Sok z połówki (lub więcej) cytryny
 
 
Sposób przygotowania:

SPÓD

  1. Migdały namoczyć wcześniej przez 8-12 godzin (np. przez noc).
  2. Odlać wodę z migdałów, zalać je wrzątkiem i po ok. 3 minutach (kiedy woda jest jeszcze gorąca!) wyjmować i obrać ze skórki – odchodzi ona błyskawicznie. 
  3. Zblendować świeże daktyle z odrobiną wody.
  4. Zmielić (w blenderze, rozdrabniaczu, młynku) migdały lub orzechy.
  5. Zblendować/połączyć/ugnieść wszystkie składniki (razem z kakao) na jednolitą masę.
    *Jeśli Twój blender sobie radzi, to możesz pominąć krok 3 i 4, od razu łącząc wszystkie składniki w blenderze.
  6. Z otrzymanej masy wyłożyć spód dowolnej foremki (najlepiej wyłożonej folią spożywczą) czy tortownicy i hop do lodówki.
 
MASA
  1. Orzechy nerkowca namoczyć wcześniej przez min. 4 godziny (ja odstawiam do moczenia na noc, jak migdały).
  2. Zblendować wszystkie składniki na gładką masę. Warto w tym momencie testować smak i jeśli trzeba – dodać więcej soku z cytryny – to on nadaje tego serowo-twarogowego smaku zblendowanym orzechom.
    *W przypadku słabszych blenderów można najpierw zblendować daktyle z wodą, nerkowce rozdrobnić w rozdrabniaczu i dopiero potem zblendować wszystko razem z pozostałymi składnikami.
  3. Przełożyć masę do foremki wyłożonej spodem migdałowym, wyrównać i włożyć do zamrażalnika.

 

Najlepiej przechowywać gotowy (bez)sernik w zamrażalniku (świetnie się kroi, gdy jest zamrożony) i wyjmować do lodówki porcje na 15-30 min przed konsumowaniem.

 

Drobne uwagi i wskazówki:
  • Migdały na spodzie można zastąpić dowolnymi innymi orzechami, które Wam smakowo pasują. Można używać też nasion słonecznika czy zmielonych płatków owsianych. 
  • Skórka z migdałów odchodzi bez problemu, jeśli są zalane wrzątkiem zaledwie na kilka minut (ok. 3 min u mnie sprawdza się najlepiej). Można wtedy nawet garść migdałów „przetrzeć” ściskając między dłońmi i wtedy „same się obierają” – wystarczy zebrać i wywalić skórki spomiędzy migdałów. A jak komuś się nie chce bawić w obieranie, to polecam kupić gotowe migdały blanszowane.
  • Można użyć także gotowej pasty daktylowej (100% zblendowanych daktyli), którą można kupić w sklepach.
  • W przypadku używania dobrych blenderów wysokoobrotowych, nie trzeba oddzielnie blendować daktyli z wodą czy mielić migdałów/orzechów, a od razu łączyć wszystkie składniki razem. 
  • Na wierzch można również dorzucić polewę z wegańskiej gorzkiej (bezcukrowej, jeśli przepis ma być bez cukru) czekolady, zrobić ją z połączenia oleju kokosowego, kakao i erytrolu/ksylitolu albo wysmarować kremem czekoladowym, zrobionym ze zblendowanych daktyli i kakao.
  • W zamrażalniku można spokojnie przechowywać nie-sernik i dwa czy trzy tygodnie, wykładając tylko do rozmrożenia odkrojone porcje. Ale u kogo on wytrzyma tyle czasu niezjedzony.. ;)
 
Przepis podstawowy można urozmaicać smakowo wg uznania i potrzeb, blendując z masą „serową” dodatkowy składnik, np.:
  • Maliny
  • Truskawki
  • Borówki amerykańskie lub jagody
  • Mango
  • Kawę rozpuszczoną w odrobinie wrzątku (by powstała mocna esencja)
  • Kakao
  • Śmietankę kokosową (gęstą część mleczka kokosowego w puszce, która się oddziela podczas przechowywania w lodówce)
 
 
Wartości odżywcze dla całego przepisu (550 g):
2316 kcal
Białko: 61,1 g
Węglowodany: 259 g
Tłuszcze: 138,5 g
 
375,6 mg wapnia
21 mg żelaza
953,8 mg magnezu
15,8 mg cynku
 
 
Wartości odżywcze w 100 g:
421,2 kcal
Białko: 11,1 g
Węglowodany: 47,1 g
Tłuszcze: 25,2 g
 
68,3 mg wapnia
3,8 mg żelaza
175,2 mg magnezu
2,9 mg cynku
 
 
Share Button
  • (Visited 641 times, 1 visits today)