[PRZEPIS] Wegańskie lody Tiramisu (czekoladowo-kawowe) z mleczka kokosowego (4 składniki, bez cukru, bez maszynki)

Ja już lepiej daruję sobie wszelkie wstępy. Tooo jest obłęęęęędne! Inspirowane smakami lodów Tiramisu, ale w totalnym uproszczeniu. 4 podstawowe składniki, a reszta to już opcjonalna dowolność dodatków.

No.. ..wody nigdy jako składnik nie liczę, bo i tak używam warszawskiej kranówki, która w kuchni zawsze jest.

 
WEGAŃSKE LODY INSPIROWANE TIRAMISU (CZEKOLADOWO-KAWOWE Z MUSEM CZEKOLADOWYM)
 

Potrzebne składniki:

MASY LODOWE

  • 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml, o wysokiej zawartości kokosa – u mnie Vitasia z Lidla 82%) schłodzonego w lodówce przez dobę (pewnie można i krócej, ale ja to się tak na tym znam, że szkoda gadać)
  • 15 g niesłodzonego kakao
  • 1 niepełna łyżeczka kawy rozpuszczalnej + odrobina wrzątku
  • 150 g świeżych daktyli Mozafati (waga bez pestek) + odrobina wody

 

MUS/KREM CZEKOLADOWY

  • 150 g świeżych daktyli Mozafati (waga już bez pestek)
  • 15 g niesłodzonego kakao
  • Odrobina wody
 
 
Sposób przygotowania:

KREM CZEKOLADOWY

  1. Zblendować świeże daktyle z kakao i odrobiną wody (achhh, te skomplikowane przepisy..)

LODY

  1. Kawę rozpuszczalną zalać wrzątkiem na ok. 0,5-1 cm szklanki, wymieszać i odstawić, żeby wystygła.
  2. Zblendować świeże daktyle z odrobiną wody na gładką masę.
  3. Do daktyli dodać całą zawartość (stałą i płynną) puszki z mleczkiem kokosowym i ponownie zblendować, żeby się wszystko połączyło.
  4. Podzielić masę na dwie części (niekoniecznie równe, mogą być i bardzo nierówne ;)).
  5. Jedną część wymieszać z kakao.
  6. Drugą część wymieszać z rozpuszczoną, wystudzoną kawą.
  7. Obie masy przełożyć do pojemnika (nie musza być odseparowane, ale nie mieszać ich ze sobą) i hopsnąć do zamrażalnika.
  8. Po ok. godzinie dorzucić do pojemnika z lodami krem czekoladowy i kilkoma ruchami przemieszać ze sobą wszystkie trzy masy (kawowa, czekoladowa i krem). Jednak ważne jest to, żeby nie połączyć ze sobą wszystkiego w jednolitą masę – każda ma być osobnym tworem, więc tylko kilka lekkich ruchów łyżką.
  9. I niech się mrożą dalej w zamrażalniku. Przed jedzeniem warto wyjąć porcję na ok. 20 min wcześniej, żeby nie były takie skostniałe, a robią się już wtedy kremowe.

 

Drobne uwagi i wskazówki:
  • Krem czekoladowy (daktyle z kakao) nie zamarza w zamrażalniku, dzięki czemu cały czas pozostaje formą musu/polewy/kremu, a nie kolejnej, lodowej, stwardniałej masy.
  • Stopień słodkości lodów warto dozować wg swojego smaku, dodając więcej lub mniej daktyli.
  • Stopień „czekoladowości” i „kawowości” także można dostosować do własnych upodobań, dodając więcej lub mniej kakao lub/i kawy.
  • Dodatki to już pełna dowolność – posiekana lub rozpuszczona wegańska czekolada, pokruszone wegańskie biszkopty, kawałki brownie, ciastka Oreo, czy nawet twarożek z nerkowców/migdałów, który mógłby zasymulować Mascarpone.
  • Można się także zaopatrzyć w wafelki do lodów, bo większość dostępnych w sklepach ma wegański skład. ..albo wystarczy ładnie się uśmiechnąć w pierwszej lepszej lodziarni ;)
 
Wartości odżywcze dla całego przepisu (740 g):
1779 kcal
Białko: 22 g
Węglowodany: 254,5 g
Tłuszcze: 89,3 g
 
155,5 mg wapnia
7,2 mg żelaza
282,7 mg magnezu
2,9 mg cynku
 
 
Wartości odżywcze w 100 g:
242 kcal
Białko: 3 g
Węglowodany: 34,6 g
Tłuszcze: 12,1 g
 
21,2 mg wapnia
1 mg żelaza
38,5 mg magnezu
0,4 mg cynku
 
loobb

 

loddbb
 
Share Button
  • (Visited 1 176 times, 1 visits today)