Wegański krem czekoladowy z ciecierzycy – Nutella bez cukru, bez glutenu, bez wyrzutów

No toooo.. ..przepisy! Do blogera kulinarnego to ja z pewnością aspirować nie chcę.. ..ale czasem będę wrzucać tutaj moje ultra-proste i bardzo szybkie przepisy – raczej z tych zdrowszych (w moim odczuciu) propozycji. Minimum czasu, minimum sprzętu, minimum składników – bo na tym mi zależy w przygotowywaniu jedzenia.
 
Gdyby ktoś chciał jeszcze trochę dodać o szkodliwości strączków z puszki, to mogę tylko odesłać do „źródeł”, którymi ja się kieruję – m.in:
..i nikogo do niczego nie zmuszam – każdy ma swój wybór :)
 

KREM CZEKOLADOWY Z CIECIERZYCY

Potrzebne składniki:

  • 220 g ciecierzycy z puszki/słoika (już bez zalewy) lub ugotowanej
  • 2-3 łyżeczki karobu/kakao
  • 100 g świeżych daktyli Mozafati
  • 40 g migdałów
  • Woda (do konsystencji)
bbxDSC_0009bb
 
 
Sposób przygotowania:
  1. Migdały wcześniej namoczyć przez kilka godzin i obrać. Obranie znacznie ułatwia zalanie ich wrzątkiem na ok. 20 min – skórka odchodzi błyskawicznie.
  2. Ciecierzycę dokładnie wypłukać (jeśli z puszki lub słoika) i przełożyć do wyższego naczynia/miski.
  3. Wyjąć pestki ze świeżych daktyli, dorzucić do ciecierzycy razem z karobem (lub kakao) i migdałami.
  4. I pozostało tylko.. ..zblendować wszystkie składniki na gładką masę, dolewając nieco wody, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Migdały fajnie pozostawić w nieco większych, bardziej wyczuwalnych kawałkach. Jeśli komuś zależy na idealnie gładkiej masie, to można je najpierw zmielić na mąkę i dopiero potem zblendować z resztą składników.
 
Drobne uwagi:
  • Zamiast migdałów, można użyć dowolnych orzechów (np. laskowych, jak w oryginalnej Nutelli), masła orzechowego/migdałowego czy płatków/wiórków kokosowych.
  • Jeżeli krem jest za mało słodki – dodać więcej daktyli (lub nieco mniej, jeśli ma być mniej słodki) czy nawet dosłodzić ksylitolem/erytrytolem.
  • Podobnie z karobem/kakao – jego ilość zależna jest od tego, jak bardzo chcemy, aby ten smak był wyczuwalny.
bbxDSC_0001bb
 
 
Jak jeść, z czym jeść..?
No a jak byś jadł.. ..Nutellę? ;)
Do naleśników, na kanapki, do wafli ryżowych.. Albo to, co większość z nas, kiedyś uczyniła – łyżką prosto ze słoika. Tylko tym razem nie trzeba się hamować, bo nie ma tu (wg moich przekonań) żadnego bezwartościowego składnika – dobre białko, dobre tłuszcze, dobre węgle.
 
Z tej czekoladowej masy można taże uformować tzw. „kulki mocy” i zostawić w lodówce do stężenia – wtedy jednak nie należy dodawać wody w trakcie blendowania, żeby konsystencja była bardzo zbita.
 
Wartości odżywcze dla całego przepisu (366 g):
833,7 kcal
Białko: 26,7 g
Węglowodany: 109,3 g
Tłuszcze: 26,5 g
 
268 mg wapnia
5 mg żelaza
211,7 mg magnezu
3 mg cynku
 
 
Wartości odżywcze w 100 g:
227,5 kcal
Białko: 7,3 g
Węglowodany: 37,9 g
Tłuszcze: 7,2 g
 
73,1 mg wapnia
1,4 mg żelaza
57,8 mg magnezu
0,8 mg cynku
 
 
Share Button
  • (Visited 490 times, 1 visits today)